چهارشنبه 01 آبان 1398

رویدادهای گردشگری

رویدادهای شاخص سال 97

1-    نوروز کردی

نوروز کردی در هفته اول اسفند برگزار می گردد. دلیل آن اقلیم گرمتر این منطقه و رشد زودتر گیاهان بهاری نسبت به سایر مناطق سردسیر استان می باشد. این نوروز در منطقه اورامان با مرکزیت روستای پالنگان برگزار می شود. روشن کردن آتش، رقص کردی و پخش شیرینی و کلوچه سنتی از جمله امور انجام شده در این مراسم است.

 

2-    نوروز تنگیسر

این مراسم در هفته اول فروردین به مناسبت تحویل سال نو شمسی  در روستای تنگیسر در بخش سیروان سنندج و در منطقه ژاورود برگزار می شود. روشن کردن آتش، رقص کردی و پخش شیرینی و کلوچه سنتی از جمله امور انجام شده در این مراسم است. در این مراسم از اقصا نقاط منطقه گردشگران حضور دارند و گاهاً جمعیت آنها به 5 هزار نفر هم می رسد.

 

3-    مراسم کومسای

مراسم كومسا در دومين چهارشنبه ارديبهشت‌ماه از اول صبح شروع مي‌شود. اين مراسم ريشه در انجمن ريش‌سفيدان گذشته دارد. در گذشته در چنين روزي بزرگان هورامان جهت برنامه‌ريزي امورات منطقه دور هم جمع مي‌شدند. اهالي بر اين اعتقادند كه پيرشاليار بنيانگذار چنين انجمني بوده است.

به دليل طبيعت بسيار زيباي هورامان در فصل بهار، هزاران نفر از مردم منطقه و ديگر شهرهاي كشور، جهت ديدن مراسم به شهر هورامان تخت مي‌آيند. مردم منطقه صبح زود راهي مزار پيرشاليار مي‌شوند و پس از جمع شدن، ماموستاي هورامان نطقي ايراد مي‌كنند. سپس قصيده‌خواني شروع مي‌شود كه محتواي مذهبي داشته و بسياري از آنها در مدح پيامبر (ص) و پيرشاليار است. در ادامه دف‌نوازي و ذكر دروايش از جمله‌ي برنامه‌هاي آن روز است.

از ديگر جلوه‌هاي اين مراسم، رسم شكستن سنگ است. قطعه‌ سنگي در اطراف مزار پيرشاليار وجود دارد كه بنا بر اعتقاد اهالي هورامان، هر مقدار از آن شكسته شود سال ديگر سبز شده و جاي آن را مي‌گيرد. مردم در اين روز با سنگ‌هاي ديگري كه در محوطه يافت مي‌شود بر روي اين سنگ سفيد زده و مقداري كه از آن جدا مي‌شود را همراه خود جهت تبرك به خانه مي‌برند.

مراسم كوسا تا نهار به طول مي‌انجامد و مردم نهار را نيز با توجه به طبيعت بكر و زيباي هورامان همان‌جا صرف مي‌نمايند. غذاهايي كه در اين روز طبخ مي‌شوند بيشتر دولمه و نوعي غذاي محلي به نام كَلانه است. پس از صرف نهار مراسم به پايان مي‌رسد و اهالي به خانه‌هاي خود برمي‌گردند.

 

4-    جشنواره غذاهای بهاری

اولین جشنواره غذاهای گیاهان بهاری منطقه کردستان با حضور مردم و جمعی از مسئولان ارشد استان در خانه کرد سنندج برگزار شد. به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی، رسانه ای افق، در اولین جشنواره غذاهای گیاهان بهاری منطقه کردستان  52شرکت کننده از شهرها مختلف کردستان به تهیه انواع غذاهای تهیه شده از گیاهان بهاری این مناطق پرداختند.

آیین اختتامیه جشنواره غذاهای گیاهان بهاری با حضور استاندار کردستان، مدیرکل میراث فرهنگی،

صنایع دستی و گردشگری، فرماندار و شهردار سنندج، اعضای شورای اسلامی و جمعی دیگر از مسئولان در نگارخانه خانه کرد سنندج برگزار شد. در پایان پس از انتخاب هیئت داوران از  2نفر برگزیده تقدیر شد. این جشنواره به همت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان سنندج و همراهی موسسه فرهنگی افق و با حمایت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان برگزار گردید

 

 

 

5-    جشنواره زیبایی اسب کرد

پرورش دهندگان اسب از استان‌های البرز، تهران، خوزستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کرمانشاه، زنجان، قزوین، فارس، کرمان و همدان در این جشنواره به میزبانی سنندج حضور داشتند.

روز اوّل این جشنواره ویژه مادیان، روز دوّم نریان و روز سوّم نیز برای کُردی سواری است. بازی‌های بومی و محلی و اجرای هنر‌های فردی و رزمی با اسب، موسیقی محلی و "هه لپه رکی" (رقص کُردی) از برنامه‌های جنبی این جشنواره است.برگزاری این جشنواره فرصتی برای معرفی اسب اصیل کُرد، ورزش و سرگرمی، معرفی ظرفیت‌های کُردستان در بخش گردشگری و ایجاد نشاط اجتماعی است. ورود و تماشای برنامه مسابقه و نمایش اسب‌های شرکت کننده برای عموم آزاد و به صورت رایگان است. این جشنواره از 6 تیر ماه به مدت دو روز برگذار می شود.

شرکت‌کنندگان در بخش زیبایی اسب در رده‌های سنی کُرّه‌های زیر ۶ ماه، یک ساله بالای ۶ ماه تا یک سال، ۱ تا ۲ سال، ۲ تا ۳ سال، ۳ تا ۴ سال، ۴ تا ۵ سال، ۵ تا ۷ سال و ۷ سال به بالا با هم رقابت می‌کنند.

6-    بولاو

این مراسم در نیمه دوم شهریورماه و همزمان با فصل برداشت انگور کشمشی از باغات روستای دولاب (محلی: دولاو) برگزار می شود. در این مراسم چند خانواده باهم برداشت انگور را انجام میدهند و در محلی جمع آوری کرده سپس انگورها را در مایع مخصوصی جهت تبدیل شدن به کشمش انداخته و خشک می کنند. در این مراسم همه افراد خانواده و همسایگان باهمدیگر همکاری دارند.پخت نان و غذاهای محلی و  خواندن نواهای محلی از زیبایی های این مراسم می باشد.